divendres, 14 de juny del 2013

Història.Esglèsia del Carme - Can Marquès

Historia:
La construcció del convent – avui desaparegut - s’inicia l’any 1352, sota el papat de Climent VI i gaudint de la protecció reial de Pere el Cerimoniós. S’edifica en terrenys pertanyents al Monestir de Sant Pere que l’abat, Bernat de Fulcrà, cedeix a l’ordre dels carmelites a canvi de la percepció de rendes (20 lliures de cera, drets funeraris, etc..) i obligació d’assistir en algunes de les activitats del monestir. 

L’església – l’única part que actualment es conserva – es construeix al s. XVII i és d’estil gòtic tardà. A mà esquerra de l’últim altar, la tomba de Pere Ribes – Marquès d’Alfarràs – i els seus descendents i on es pot veure un escut idèntic al que es pot observar a la portalada de Can Marquès.

El conjunt, sempre amb inferioritat respecte al Monestir de Sant Pere, pateix els efectes dels terratrèmols, la guerra dels segadors (1655 – 1656) quan el prior és expulsat, l’ocupació de les tropes francès a finals del s.XVIII i, finalment, és clausurat l’any 1835 quan els últims frares abandonen el lloc.

Actualment, l’edifici continua fent les funcions d’esglèsia.

La casa Marquès, per la seva banda, és una casa-Palau, d’estil gòtic civil tardà – amb elements renaixentistes i barrocs – construïda al s.XVII per Pere Ribes, propietari d’una farga al municipi de Setcases i a qui s’atorgà el títol de “Burgès Honrat” (títol nobiliari local). Els seus descendents reberen el títol de Marquès d’Alfarràs l’any 1702 per part de Felip V. La casa estava unida a l'esglèsia a través de “la tribuna”, avui coneguda com “passatge de la Trígona” i on, encara, es pot observar la porta en forma d’arc per on passaven els habitants de la casa – els marquesos – per anar a oir missa sense haver de barrejar-se amb la resta de la població. Serà la seu definitiva del Museu Albéniz.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada