divendres, 14 de juny del 2013

Llocs d'interès. Carrer València

Pastisseria Sala. Carrer València, 13
Botiga d’inicis del s.XX i estil modernista. Arquitectonicament presenta uns aparadors exteriors amb perfils ondulats i una part massissa de fusta pintada. A l’ìnterior es conserva el mobiliari original, parets revestides de cerámica blanca amb senefes ornamentals i pintures al sostre d’inspiració romántica.

Carnisseria Pairó. Carrer València, 23
Construida l’any 1924, l’interior presenta paraments verticals de rajola amb senefa ornamental i un llum al sostre de metall i vidre. També, a l’interior, podem observar el taullel de marbre blanc, amb estríes verticals i un sòcol de marbre negre.

Can Vila. Carrer València, 28
Edifici construit a inicis del s.XX (1916) obra de l’arquitecte Antoni Coll i Fort. Arquitectonicament, és una construcción en cantonada amb façanes arrebossades amb elements decoratius de caire modernista realitzats amb carreus, rajols de cerámica i rierencs. Sobresurt la tribuna amb balcó a la planta superior sobre el xamfrà.
 
Façana Can Ferrer. Carrer València, 42 
Baix relleu de l'escultor Joaquím Claret realitzat en motiu de la celebració per la medalla d'or i plata guanyades en una exposició. Es representa un pagès llaurant amb un parell de bous i una arada amb una llegenda que diu “Maquinaria agrícola. Arado Tubert. Medalla de oro y plata. Nº1143”


Les Monges (Casa Suris). Carrer València, 44
Edifici construït a inicis del s.XX (entorn el 1912). L’arquitecte fou Josep Renom Costa i barreja modernisme i eclecticisme. Adquirida l’any 1935 per les religioses de l’Immaculat cor de Maria. Arquitectonicament, ens trobem davant edifici de dues plantes amb coberta de fibrociment orientada a dues vessants i acabada amb barbacanes. La façana és de caire modernista-historicista feta amb mampostería irregular deixada a vista, carreus emmarcant les portes i una cenefa de cerámica vidriada a mitja alçada.

Can Blanc. Carrer València, 46 Edifici construit a inicis del s.XX. d’estil eclèctic desenvolupat en cantonada. Les façanes són arrebossades amb elements decoratius a les llindes. Sobresurt una tribuna-balcó de fusta situada en el xamfrà amb l'element decoratiu de ceràmica pintada, a la part superior, obra de Joaquim Claret i Vallès i que representa el miracle de Sant Patllari. Actualment desapareguda, l'edifici tenia una porta d'accès amb elements modernistes i d'art-decó.


Can Campa. Carrer València, 56
Obra popular del s.XVIII. Arquitectonicament, trobem un edifici de planta quadrangular amb façana a tres carrers i la quarta mirant al Ritort. La coberta és de teula àrab i les façanes són de pedra irregular amb carreus arrodonits a les cantonades. Hospital neutral en la guerra carlina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada