divendres, 14 de juny del 2013

Sabies que?. Pont Nou - Porta Cerdanya

L'any 1650, els rius ja servien com a font d'energia a la població. Es posaven rodets des de les cases per poder-hi filar la llana però s'havia de pagar un dret al monestir de Sant Pere que considerava el riu com a propi. 

Gràcies als rius, Camprodon gaudeix d'una activitat industrial elevada entre finals del s.XIX i el s. XX. Situat davant el pont hi trobem unes antigues turbines pertanyents a la “Cooperativa del fluido eléctrico de Camprodon” i que també subministraven energia a una fàbrica de tovalloles; i en el número 22 del carrer Sant Roc (el que passa per sota la torre de la porta Cerdanya) hi podem trobar l'edifici de “la cooperativa obrera” que el govern franquista expropià al final de la guerra civil i que va ser tornat als seus propietaris l'any 1979. Actualment, l'ajuntament el té cedit per 30 anys i és la seu provisional del Museu Albéniz.

Des de la porta Cerdanya podem accedir al carrer del Forn o antic carrer Major lloc, on es creu, vivia la petita comunitat jueva de la vila que depenia de Besalú. Sabem que hi havia una sinagoga que, avui en dia, no es conserva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada